Hustá polévka pro chladné dny alá boršč

07.02.2024

Polévka, která zahřeje v chladných zimních měsících. Nasdílela Terka Konečná 💛 

Připravte si (na 4-6 porcí):

  • 1 velká červená řepa 

  • 1 velká mrkev

  • 1 velká kořenová petržel nebo pastiňák

  • 1 kus celeru (cca stejně velký jako mrkev)

  • 1 cibule
  • 1 miska kysaného zelí

  • 4 lžíce koncentrovaného rajského protlaku

  • 2 lžíce ghí nebo jiného tuku

  • 1,5 l zeleninového (nebo jiného) vývaru či vody - horkého

  • Koření: ½ lžičky černých hořčičných semínek; ½ lžičky celého kmínu; 4 kuličky nového koření, 2 lístky bobkového listu, 3 hřebíčky, pepř, sůl

  • Na ozdobu (volitelně): zakysaná smetana nebo hustý jogurt, kopr či jiná zelená bylinka

Pro doplnění bílkovin lze do polévky přidat např. zastřená vejce, maso z vývaru, uvařené luštěniny nebo třeba orestovaný uzený tempeh.

Všechnu kořenovou zeleninu a řepu nakrájet na podobně velké kousky (menší kostičky), cibulku nakrájet najemno. V hrnci rozehřát zvolený tuk a na něm orestovat cibuli spolu s kořením, aby se rozvonělo – pozor hořčičná semínka ráda skáčou z hrnce ven; sůl použít až v závěru po přidání zelí. Až bude cibulka lehce zezlátlá, přidat do hrnce nakrájenou zeleninu a dále restovat, nejlépe do bodu, kdy mírně zkaramelizuje. V případě, že se začne připalovat, podlít troškou horkého vývaru. Potom přidat rajský protlak, propojit se zeleninovým základem a zalít horkým vývarem. Vařit do doby, než bude zelenina měkká na skus, tj. asi 15 minut. Dále do ní vložit kysané zelí a znovu společně povařit, cca 5 – 10 minut. Pokud by se zelí přidalo už do základu polévky, ostatní zelenina by nemusela změknout. Teď už jen finálně dochutit solí, vlít do talíře, vložit případně další suroviny a ozdobit bylinkami a zakysanou smetanou. 

Ať chutná! 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky