Pečená cuketa na chleba

Když se urodí tolik cuket, že už nevíte, co s nimi, zachrání vás tento recept podle Lucky Arichtevy z www.peknevypecenyblog.cz 💛
Připravte si (na cca 5 sklenic):
- 1/2 lžičky čerstvě namletého pepře (barevného)
- 300 g rajčatového protlaku (já použila 140g protlaku a cca 150g ajvaru)
- 1 ks sugo (cca 350 ml) Toscana Alnatura (prodává např. DM drogerie)
- 2 lžíce červeného vinného octa
- 6 lžic Worcestru
- 3 lžíce třtinového cukru
- 3 lžičky soli
- 10 ks stroužků česneku
- 5 ks velkých cibulí
- 140 ml olivového oleje
- 1,5 kg nastrouhané cukety
*recept je převzat od Lucky Arichtevy z https://www.peknevypecenyblog.cz/pecena-cuketa-na-chleba/
Postup přikládám tak, jak jsem ho pojala já 🤭
Nakrájím si cibule na tenké půlměsíčky, oloupu česnek a nakrájím na tenké plátky. Cibuli zpěním na oleji v hlubším hrnci, přidám česnek, cuketu a pár minut restuju. Pak přidám veškeré koření, ocet, cukr, worcestr, sugo, protlak i ajvar. Pár minut nechám probublat.
Mezitím, co mi směs bublá na plotně, si zapnu troubu na 180 stupňů. Směs přesunu z hrnce do hlubšího pekáče vyloženého pečícím papírem s vyššími okraji. Nechám péct cca 40 minut, během té doby 1 - 2x zamíchám.
Plním do horkých vymytých sklenic, pevně zavíčkuju a obrátím dnem vzhůru. Pod ručníkem nechám do druhého dne vychladnout. Skladuju v temnu a chladu. Po otevření v lednici.
Luxusní sváča nebo večeře na čerstvém chlebu i topinkách 🫠