Velká polévka s trhanou hlívou

16.02.2024

Recept, včetně postupu na zeleninový vývar, nasdílela Terka Konečná 💛

ROZPIS pro 2 porce jako hlavní jídlo ­+ vývar bude navíc

Suroviny na zeleninový vývar:

  • 1 - 2 velké mrkve
  • 1 velká kořenová petržel nebo pastiňák
  • 1 kus celeru (cca stejně velký jako mrkev)
  • 1 cibule nebo kus pórku (může být i obojí)
  • 2 stroužky česneku (nemusí být)
  • ½ bio citronu i s kůrou
  • Cca 2 cm kus bio zázvoru
  • 2 lžíce ghí nebo jiného tuku
  • 2 l horké vody

Koření: 4 kuličky nového koření, 2 lístky bobkového listu, 1 lžička mleté kurkumy, pepř, sůl; volitelně 2 kousky badyánu, mořská řasa kombu

Suroviny na doplnění vývaru:

  • 1 balení hlívy ústřičné (200 – 250 g)
  • 2 lžíce ghí nebo jiného tuku (k hlívě je nejlepší sádlo)
  • 4 šťastná vejce
  • Sezamová semínka (nebo jiná)
  • Citronová šťáva
  • Fermentovaná sójová omáčka (shoju, tamari)
  • Oblíbené nudle (rýžové, soba, vaječné) – volitelně, nemusí být

Koření: 1 lžička kmínu, 1 lžička mleté papriky, pepř, sůl

Zelené bylinky, naťovou cibulku či klíčky na dozdobení

Postup vývar: Hrnec, ve kterém budete vařit vývar, začněte rozehřívat na střední až vyšší teplotu a mezitím si všechnu kořenovou zeleninu upravte podle svojí zvyklosti (pouze důkladně omyjte nebo i oloupejte/oškrábejte) a nakrájejte na větší kousky, včetně citronu a zázvoru. Do rozpáleného hrnce vložte zvolený tuk a na něm orestujte všechnu zeleninu, zázvor i citron spolu s kořením, aby se rozvonělo; sůl a kurkumu přidat až bude zeleninový základ zkaramelizovaný – sůl přidaná rovnou by uvolnila ze zeleniny vodu a hůře by zkaramelizovala a kurkuma by se připálila. Až zelenina zkaramelizuje, zalijte ji horkou vodou, případně přidejte k vaření řasu kombu. Vývar vařte max. 30 minut; za tuto dobu se stihnou uvolnit všechny látky ze zeleniny do vývaru a zároveň se může dále ještě použít. Silnější chuti vývaru se dosáhne právě počátečním orestováním.

Než se vývar dovaří, rozpalte si pánev (nejlépe nerezovou se silným dnem) a hlívu natrhejte na tenké plátky. Dejte ji do rozpáleného tuku a zprudka opékejte, přidejte také pepř a kmín. Z hlívy se musí vypařit veškerá voda a musí získat zlatavou (opečenou) barvu. Bude to trvat určitě 15 – 20 minut. Potom ji lehce osolte (ale nemusíte) a zarestujte mletou papriku. Odstavte z ohně, aby se paprika nepřipálila a hlíva nezhořkla.

Také si rozmyslete, zda chcete do polévky dát i nudle, popř. si je tedy uvařte. A připravte si vejce na oblíbený způsob. Já dělám tzv. 6 minutová, tzn. že do vroucí vody vložím vejce přímo z lednice, nastavím si 6 minut na stopkách a takto pod pokličkou a na silnějším plameni vařím klokotem. Po uvedeném čase vejce rychle zchladím a následně oloupu – bílek je tuhý a žloutek zůstane tekutý. Můžete ale udělat i vejce zastřená, sázená nebo vařená natvrdo.

Vývar si slijte a přeceďte. Kořenovou zeleninu z něj rozdělte a vložte do talířů na velké polévky (mísy). Dále do nich vložte orestovanou hlívu, kterou zalijte 1 polévkovou lžící sójové omáčky a popř. i uvařené nudle. Vše pak zalijte horkým vývarem, vložte vejce, zasypte sezamovými semínky a ozdobte zelenými bylinkami podle chuti. K polévce podávejte i kousek citronu pro případné dochucení.

Ať chutná!

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky