Velká polévka s trhanou hlívou
Recept, včetně postupu na zeleninový vývar, nasdílela Terka Konečná 💛
ROZPIS pro 2 porce jako hlavní jídlo + vývar bude navíc
Suroviny na zeleninový vývar:
- 1 - 2 velké mrkve
- 1 velká kořenová petržel nebo pastiňák
- 1 kus celeru (cca stejně velký jako mrkev)
- 1 cibule nebo kus pórku (může být i obojí)
- 2 stroužky česneku (nemusí být)
- ½ bio citronu i s kůrou
- Cca 2 cm kus bio zázvoru
- 2 lžíce ghí nebo jiného tuku
- 2 l horké vody
Koření: 4 kuličky nového koření, 2 lístky bobkového listu, 1 lžička mleté kurkumy, pepř, sůl; volitelně 2 kousky badyánu, mořská řasa kombu
Suroviny na doplnění vývaru:
- 1 balení hlívy ústřičné (200 – 250 g)
- 2 lžíce ghí nebo jiného tuku (k hlívě je nejlepší sádlo)
- 4 šťastná vejce
- Sezamová semínka (nebo jiná)
- Citronová šťáva
- Fermentovaná sójová omáčka (shoju, tamari)
- Oblíbené nudle (rýžové, soba,
vaječné) – volitelně, nemusí být
Koření: 1 lžička kmínu, 1 lžička mleté papriky, pepř, sůl
Zelené bylinky, naťovou cibulku či klíčky na dozdobení
Postup vývar: Hrnec, ve kterém budete vařit vývar, začněte rozehřívat na střední až vyšší teplotu a mezitím si všechnu kořenovou zeleninu upravte podle svojí zvyklosti (pouze důkladně omyjte nebo i oloupejte/oškrábejte) a nakrájejte na větší kousky, včetně citronu a zázvoru. Do rozpáleného hrnce vložte zvolený tuk a na něm orestujte všechnu zeleninu, zázvor i citron spolu s kořením, aby se rozvonělo; sůl a kurkumu přidat až bude zeleninový základ zkaramelizovaný – sůl přidaná rovnou by uvolnila ze zeleniny vodu a hůře by zkaramelizovala a kurkuma by se připálila. Až zelenina zkaramelizuje, zalijte ji horkou vodou, případně přidejte k vaření řasu kombu. Vývar vařte max. 30 minut; za tuto dobu se stihnou uvolnit všechny látky ze zeleniny do vývaru a zároveň se může dále ještě použít. Silnější chuti vývaru se dosáhne právě počátečním orestováním.
Než se vývar dovaří, rozpalte si pánev (nejlépe nerezovou se silným dnem) a hlívu natrhejte na tenké plátky. Dejte ji do rozpáleného tuku a zprudka opékejte, přidejte také pepř a kmín. Z hlívy se musí vypařit veškerá voda a musí získat zlatavou (opečenou) barvu. Bude to trvat určitě 15 – 20 minut. Potom ji lehce osolte (ale nemusíte) a zarestujte mletou papriku. Odstavte z ohně, aby se paprika nepřipálila a hlíva nezhořkla.
Také si rozmyslete, zda chcete do polévky dát i nudle, popř. si je tedy uvařte. A připravte si vejce na oblíbený způsob. Já dělám tzv. 6 minutová, tzn. že do vroucí vody vložím vejce přímo z lednice, nastavím si 6 minut na stopkách a takto pod pokličkou a na silnějším plameni vařím klokotem. Po uvedeném čase vejce rychle zchladím a následně oloupu – bílek je tuhý a žloutek zůstane tekutý. Můžete ale udělat i vejce zastřená, sázená nebo vařená natvrdo.
Vývar si slijte a přeceďte. Kořenovou zeleninu z něj rozdělte a vložte do talířů na velké polévky (mísy). Dále do nich vložte orestovanou hlívu, kterou zalijte 1 polévkovou lžící sójové omáčky a popř. i uvařené nudle. Vše pak zalijte horkým vývarem, vložte vejce, zasypte sezamovými semínky a ozdobte zelenými bylinkami podle chuti. K polévce podávejte i kousek citronu pro případné dochucení.
Ať chutná!